Hajópincér
iskola

A felszolgáló feladatai. Milyen egy jó felszolgáló?

A felszolgáló feladatai. Milyen egy jó felszolgáló?

Az éttermi élmény nem csak az ínycsiklandozó ételeket jelenti. Annak is hatalmas szerepe van, hogy a vendég milyen fogadtatást kap a személyzettől, közülük is főként a felszolgálóktól. A felszolgálónak vagy másnéven pincérnek ugyanis csupán az egyik feladata az ételek felszolgálása, a munkája azonban nem áll meg ennyiben.

A cikkből megtudhatod, hogy miről szól pontosan a felszolgáló szakma: milyen szerepek léteznek és mik a főbb feladatok. Arról is szó lesz, hogy kiből lesz jó felszolgáló és hogyan válik valaki azzá.

Mi a különbség a pincér és a felszolgáló között?

Mielőtt belevágnánk, tisztázzuk: mi a különbség a pincér és a felszolgáló között? Nos, a válasz elég egyszerű: nagyjából semmi. A két szó leginkább csak az eredetében különbözik egymástól, illetve abban, hogy a színvonalasabb éttermek jobban szeretik a felszogáló titulust alkalmazni. Az előkelőbb felszolgáló kifejezéshez ugyanis a vendégekkel való jobb bánni tudást, nagyobb mértékű professzionalizmust társítják. A valóságban azonban a két szó egymás szinonímája.

A felszolgáló szakma ezer arca

A fentiekből máris kiderül, hogy miért nem elegendő az ételt egyszerűen felszolgálni: a jobb éttermekben rendkívül fontos, hogy a felszolgálók képesek legyenek megfelelően bánni a vendéggel. Ehhez természetesen a megfelelő személyiségjegyek, na meg sok-sok tapasztalat szükségesek.

Hasonlóan összetett a felszolgálók feladatköre is, és hogy a helyzet még cifrább legyen, azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a igen sokféle felszolgáló létezik.

A felszolgálók, pincérek feladatai

A pincér munkakör tehát meglehetősen sokrétű, erről az álláshirdetésekben található felszolgáló munkaköri leírások is tanúskodnak. Na de lássuk, mi mindent kell elvégezned, ha te is ezt a szakmát szeretnéd választani?

A pincér feladatai:

  • Üzemeltetéssel kapcsolatos feladatok elvégzése, például a vendégtér előkészítése a nyitásra vagy az árukészlet figyelemmel kísérése
  • Vendégek fogadása, protokoll szerinti ültetése, foglalások kezelése
  • Rendelésfelvétel
  • Ételek, italok ajánlása, leírása, a vendégek különböző igényeinek (pl. ételallergia) figyelembevételével
  • A megrendelt ételeknek megfelelő teríték elhelyezése
  • Az ételek megfelelő hőmérsékleten történő felszolgálása, szervírozása
  • Folyamatos figyelem a vendégek igényeire
  • Az ételek-italok minőségének ellenőrzése, visszajelzés kérése
  • Számla kiállítása, pénztárgép kezelése
  • Fizettetés
  • A vendégtér tisztán tartása

Fontos megjegyezni, hogy mivel többféle felszolgáló szerepkör létezik, a fenti feladatokat nem minden szerepkörben kell vagy egyáltalán szabad elvégezni. Lássuk tehát, hogy melyek a leggyakoribb felszolgáló szerepkörök!

A leggyakoribb felszolgáló munkakörök

A felszolgáló munkaköre változhat egyrészt annak függvényében, hogy az adott pincérnek mekkora a tapasztalata. Létezik tehát egyfajta felszolgáló rangsor vagy hierarchia, ami azt jelenti, hogy a szakmában komoly előrelépési lehetőségek vannak. Bár ez valamennyire hazánkban is érvényesül, külföldön még komolyabban veszik, ami a fizetésekben és a kapott megbecsülésben is igencsak látszik.

Eszerint létezik:

  • Főpincér: nagy tapasztalattal rendelkező pincér, aki irányítja a felszolgálók tevékenységét, de felel az ételek megfelelő szervírozásáért is. Számlát állít ki és fizettet.
  • Fizető pincér: ő is fizettetheti a vendégeket
  • Segédpincér: a főpincér keze alá dolgozik, a vendégekkel korlátozottabban érintkezik. Általában nem fizettet, az asztalok takarításáért is felel
  • Helyettesítő pincér

A felszolgáló munkakörét az is befolyásolhatja, hogy milyen területen dolgozik. Eszerint a felszolgáló lehet:

  • Éttermi felszolgáló
  • Hajópincér
  • Reggeliztető felszolgáló
  • Szobapincér
  • Étkeztető kocsi felszogáló

Attól függően pedig, hogy az adott felszolgáló melyik területen specialista, lehet:

  • Ételpincér
  • Italpincér
  • Borpincér (sommelier)
  • Kávépincér (barista)

Milyen egy jó felszolgáló?

Nem mindenkiből válik jó felszolgáló, ehhez bizonyos személyiségjegyek is szükségesek. De ne aggódj, ha az alábbiak közül nem mindegyik leírásban találod meg önmagad, van egy jó hírünk! Az alábbi készségek nagy része tanulható és fejleszthető, így ha meg van a szakmához a megfelelő motivációd, akkor érdemes belevágnod!

Nyitott személyiség, fejlett kommunikációs képesség

A felszolgáló középpontjában az emberek, azaz a vendégek állnak. De sajnos vendég és vendég között is óriási különbségek lehetnek. Éppen ezért szükség van egy jó adag nyitottságra, jó emberismeretre, empátiára, de türelemre is. Fontos, hogy jól tudj kommunikálni az emberekkel és könnyen megtaláld velük a közös hangot. A tapasztalat ehhez is hozzá tesz majd: egy idő után azt veszed majd észre, hogy megérzed, kinek milyen ételt, italt ajánlhatsz.

Jó stressztűrő képesség

A felszolgáló munkakörnek gyakran lehetnek stresszes pillanatai. Erre kiváló példa a mindennapi ebéd- és vacsoraidőszak, amikor a fentebb felsorolt feladatok jó részét egyszerre végzed majd, több vendéggel. Nagyon fontos, hogy ilyenkor is meg tudd őrizni a nyugalmad, mosolyod, ne kapkodj és ne legyél türelmetlen. A háttérben zajló folyamatokról a vendégnek semmit sem szabad érzékelnie, a lényeg, hogy minél jobban érezze magát.

Kiváló állóképesség

Egy étteremben vagy hajón igen gyakori a hosszú munkaidő. Ahhoz, hogy még az utolsó pár órát is jól viseld, jó állóképesség és megfelelő motiváció szükséges. Nem szerencsés, ha a vendég azt látja, hogy a pincér alig várja a zárórát vagy kedvetlen.

Igényes megjelenés

Ha felszolgáló vagy, te képviseled az éttermet. Ennek megfelelően nagyon fontos az ápolt, kellemes megjelenés. Az igényesebb éttermek minimum az elhagyhatatlan pincérkötényt biztosítják, de gyakran teljes egyenruhát is adnak. Az egyenöltözet egyébként nem csak a felszolgálónak segítség, hanem a vendégnek is: így nem kell találgatniuk, hogy ki lehet a pincér.

Pár pro tipp felszolgálóknak

Senki sem születik úgy, hogy a felszolgáló szakma minden csínyját-bínyját ismeri. Összegyűjtöttünk pár tanácsot, amire nem biztos, hogy kezdőként gondolnál:

  1. A felszolgálásban is néha több a kevesebb: sokszor előfordul, hogy a pincér személyiségével megpróbálja lehengerelni a vendégeket. Figyelj arra, hogy nem mindenki szereti a túl harsány közeledést, lehetsz szórakoztató, de tolakodó ne légy!
  2. Ügyelj a saját kényelmedre! Ebben segítségedre lesz egy pár jó minőségű, szolid de strapabíró cipő. A cipőd legyen minőségi és különösen figyelj az ergonomikus talpkiképzésre, hogy biztosan jól teljesítsen a hosszú napokon
  3. Ha beteg vagy, ne dolgozz! És nem (csak) magad miatt. Sajnos a Covid járvány többször megmutatta, milyen következményekkel járhat, ha egy beteg felszolgáló megfertőzi a vendégeket
  4. Ha kerthelyiségben dolgozol, figyelj a napvédelemre! A felszolgált rák legyen vörös, ne a te arcod.

Felszolgáló képzés az első lépés

Na de hogyan is lesz valaki felszolgáló? Az első lépés egy színvonalas, gyakorlatorientált tanfolyam elvégzése. A Hajópincér iskolában különösen figyelünk arra, hogy minden fontos készséget elsajátíts, ami a szakmához kell, és minél több gyakorlati tudással vághass bele az új karrierbe.

Ha érdekel ez a terület, látogass el pincér vagy hajópincér tanfolyamainkra, de arra is van lehetőség, hogy egyidejűleg barista és mixer képzést is elvégezz. Ha pedig külföldre szeretnél eljutni, nálunk az is lehetséges! Tudunk segíteni a megfelelő nyelvtudás elsajátításában, felkészítünk az állásinterjúra, sőt több belföldi és külföldi szállodának, étteremnek valamint folyami- és óceánjáró hajóra is közvetítünk munkaerőt!

Nézd meg a tanfolyamainkat!


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok


https://www.high-endrolex.com/46