Hajópincér
iskola

OKJ Pincér tanfolyam, vagy pincér tanfolyam? Melyik éri meg jobban?

Tisztázzuk: Mi az OKJ?

Sokszor teszik fel azt a kérdést egy-egy tanfolyamnál, hogy de ugye OKJ-s? Nézzük meg, miért is fontos az, hogy egy képzés OKJ-s legyen. Mi is az OKJ-s képzés? Országos Képzési Jegyzékben szereplő, államilag támogatott, vagy (inkább) NEM támogatott képzések.

Miért jó? Hát mert CSAK! Leginkább ezt tudnánk mondani a különböző érvelésekre, mint például ezek: Néhány helyen azt olvasod, hogy ez nagyon jó, hiszen államilag elismert. Aztán van aki azt írja, hogy ha nincs az önéletrajzodban az, hogy okj-s papírod van, akkor be sem hívnak interjúra?! És egy másik gyöngyszem, aki arra hivatkozik, hogy mekkora gyakorlati óraszámban tanítja a leendő szakmabelieket, és ez kell ahhoz, hogy minél jobb legyél! És, persze a vizsga, a felelős miniszter által jóváhagyott szakmai vizsgakövetelmény teljesítése! Wow! Igazi meggyőző érvek az OKJ-s tanfolyamok mellett, most aztán leesik az állunk!

OKJ pincér tanfolyam

Nos, az, hogy államilag elismert, ma már nem annyira lényeges sem munkavállalói, sem munkaadói szempontból, hiszen az lesz a fontos, hogy jól el tudd végezni a munkát, amire felvesznek. Ez nem függ attól, hogy OKJ-s a papírod vagy nem, ez attól függ, hogy megtanították-e megfelelően a szakmát.

Az önéletrajzhoz nem kell bizonyítványt csatolnod egy jelentkezéskor, és beleírni meg pláne nem szoktuk azt, hogy a bizonyítványunk milyen, csak a szakmai végzettségünket jelöljük meg benne.

Gyakorlati rész, illetve a gyakorlati hely a kedvenc! Utánajártunk, hogy hol, milyen helyeken tartják a gyakorlati oktatásokat, saját helyszínen, tanteremben, külső helyszínen? Gyakorlatilag a 10 helyszínből amit megnéztünk, szinte mindegyik máshol. A legjobb az, amikor egy tanétteremben, konkrétan a 30 évvel ezelőtti felszereléssel, és a 30 évvel ezelőtt megálmodott munkaruhában kellett gyakorolni az asztal terítést, csorba tányérokkal, lyukas asztalterítőkkel, hiányos evőeszköz készlettel. Igen, sajnos ez jellemző pincér tanfolyam téren. A maradiság, az eszközhiány, a jó szakoktató hiánya, az unalom és beletörődés. Ha pedig nem tanétterem, hanem egy kijelölt étterem a gyakorlati helyszín, hát az még jobb. Pincér teendőket keveseknek sikerül gyakorolnia, inkább az asztal leszedés, asztaltörölgetés, felmosás, pakolás, takarítás, amiket ilyenkor a tanoncokra bíznak. Hát, nem hiszem hogy ebből kellene állnia a gyakorlatnak.

Pincér tanfolyam, ami NEM Okj-s képzés?

Igen, van olyan pincér tanfolyam, ami nem OKJ-s, és semmivel sem kevesebb. A Hajópincér iskolában többek között erre is tudsz jelentkezni. Nem államilag elismert képzést, ami mindössze annyit tesz, hogy a szabad piaci képzések közé tartozik, tehát az óraszámot és a tematikát is mi határozzuk meg.

Mi ebben a jó, és miért jobb, mint az OKJ-s pincér képzés?

Az egyik legfontosabb, hogy a mai trendeknek megfelelő oktatás zajlik, mindig szem előtt tarva az újdonságokat és a vendég változatos igényeit, nem pedig egy valamikor 60 évvel ezelőtt kitalált és megírt könyv alapján, - ahogy ez a szakközépiskolákban és OKJ-s képzéseken még mindig kötelező, hiszen államilag határozzák meg. A vendéglátás és a vendéglátó helyeket üzemeltető tulajdonosok is mind olyan szakemberekre számítanak, akiket nem az „őskori” tudnivalókkal okosítottak, hanem a szakmában bekövetkező változásokat, és a nemzetközi ismereteket is tudják.

pincér tanfolyam

 

A pincér tanfolyam csak néhány hónapos

A másik ami szintén fontos, hogy nem tart 1 évig a tanfolyam! Valljuk be, ebben a felgyorsult világban, amikor mindenki siet mindenhova, nincs kedve hosszú tanfolyamokhoz, az alapokat mindössze 2 hónap gyakorlati oktatással is el tudja sajátítani. Olyan oktatóktól tanulhatnak, akik rengeteg tapasztalattal rendelkeznek, és ez az a tudás, amire minden pincér tanoncnak szüksége van, az igazi tapasztalatokon alapuló tudásra, nem pedig elméletből, egy könyvben leírtak megtanulására.

Ha az alap képzésen túl vagy, és lelkesen állsz neki a munkának, akkor az fogja meghozni az igazi eredményt, mert minél több gyakorlatod van a való életben, annál jobb szakember válik belőled! Hidd el, a pincér szakmát nem kell évekig tanulni egy iskolában!

Mennyibe kerül a pincér tanfolyam?

A harmadik szempont az ár! Nem kell többszáz ezret kifizetned a tanfolyamért, a pincér tanfolyam harmad annyiba kerül, mint az OKJ pincér!

Beszélhetünk még az időbeosztásról. Általában az OKJ-s képzéseknél előre meghatározott időpontokban történik az oktatás, a hét egy adott napján, vagy szombaton. Nincs választási lehetőséged! Ha be tudsz járni, mert jó az időpont és nem esik mondjuk a munkaidődbe, az szuper, de ha nem tudsz bejárni, nem tudod teljesíteni a vizsgát. A Hajópincér iskolában az összes képzési időpontot közösen beszéljük meg a csoportokkal. Tehát, nálunk rugalmas az időbeosztás, alkalmazkodunk a jelentkezőkhöz, nem szabjuk meg előre hogy mikor kell bejárnod az oktatásra!

Amennyiben luxushajóra mész dolgozni Te is 450.000-950.000 Ft-ot is kereshetsz havonta, amivel néhány éven belül megalapozhatod az életedet. Jelentkezz Pincér tanfolyamra és felkészítünk minden váratlan helyzetre! Pincér tanfolyam - Jelentkezz most!

Munkalehetőség a tanfolyam után

És utolsónak hagytam azt a kérdést, amiben a legtöbb OKJ-s pincér tanfolyamnál nem tudnak segíteni, az pedig nem más, mint a munkalehetőség. Nem, nem a munka az, amit garantálunk. Néhány képző nincs tisztában azzal, mi a garantált munka és a garantált munkaajánlat közötti különbség, ezért megpróbálja arra inteni a jelentkezőket, hogy ne legyenek naívak az ígéretekkel kapcsolatban. Akkor ezt itt most elmagyarázzuk, hogy mindenkinek érthető legyen. A Hajópincér iskola 12 éve folyamatosan képez pincéreket, és ajánlunk külföldi illetve hajós munkalehetőségeket a tanfolyam után dolgozni kívánók részére.

A munkalehetőség nálunk például a különféle hajótársaságok jóvoltából adódnak, akik azért szeretik és alkalmazzák a nálunk végzett hallgatókat, mert azt tanítjuk meg nekik, amit ők elvárnak. Az interjún természetesen a jelentkezőnek jól kell szerepelnie, csak akkor kap szerződést. Mi a lehetőséget biztosítjuk, Te pedig a tudásoddal bizonyítasz. Még valami, külföldön senki nem tudja, mi az az OKJ! Tehát, ha a szakképesítésed nem OKJ-s, az senkit nem fog érdekelni!

Egyszóval természetesen mindenki eldöntheti, hogy az OKJ-s, vagy a nem OKJ-s a jobb, de ha elolvastad a fent leírt egyszerű különbségeket, valószínű el tudod dönteni, melyiket érdemes választani.

Összegezzük a fontosabb információkat, összehasonlításként:

 

OKJ-s pincér tanfolyam

NEM OKJ-s pincér tanfolyam

Melyik a jobb választás?

Tematika

 1. Élelmiszerismeret
 2. Gazdálkodási ismeretek
 3. Pincér szakmai idegen nyelv
 4. Felszolgálási alapok
 5. Felszolgáló szakmai ismeret
 6. Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
 7. Foglalkoztatás I.
 8. Foglalkoztatás II.

 

 1. Felszolgálói alapismeretek
 2. Ételismeret, italismeret
 3. Bármixer ismeretek
 4. Barista ismeretek
 5. Nemzetközi – és hajós vendéglátás
 6. Vendéglátás szakmai idegen nyelv
 7. stb…
 8. stb…
 9. stb…
 10. stb…
 • amelyik trendkövető
 • tartalmaz nemzetközi ismereteket
 • tartalmaz bármixer és barista ismereteket

Jelentkezési feltételek

 • alapfokú iskolai végzettség, vagy vendéglátásturizmus szakmacsoportra vonatkozó kompetenciák
 • egészségügyi alkalmassági vizsgálat
 • betöltött 16. életév
 • alapfokú iskolai végzettség
 • nincsen előzetes tudás felmérés
 • nincsen felesleges alkalmassági vizsgálat

Időtartam

8 – 18 hónap

2 hónap

 • rövid idő alatt elvégezhető

Tanfolyamdíj

200.000 – 250.000 Ft

82.000 Ft

 • olcsóbb

Vizsgadíj

40.000 – 65.000 Ft

20.000 Ft

 • olcsóbb

Kiegészítő Nemzetközi bizonyítvány

igényelhető, amelynek díja a mindenkori minimálbér 5 %-a

INGYENES, a vizsgadíj tartalmazza

 • ingyenes

Tanfolyam időpontok

meghatározott, egy adott nap, vagy Szombat

nincs meghatározva, rugalmas, közös megbeszélés alapján

 • rugalmas

Munkalehetőség

nincs

külföldi- és hajós munkalehetőségek

 • képzés munkalehetőséggel


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok