Hajópincér
iskola

Borszakértő kisokos: 5 dolog, amit minden sommeliernak tudnia kell

Aki járt már elegáns étteremben vagy szállodában, esetleg részt vett borospince látogatáson, bokóstolón, minden bizonnyal találkozott már sommeliervel.

Napjainkban, a turizmus-vendéglátás ipar növekvő népszerűsége okán, egyre többen döntenek úgy, hogy – akár korábbi szakmájukat hátrahagyva – egy új szakmát választanak maguknak. A vendéglátós munkák közül az utóbbi években egyre nagyobb presztízsre tett szert a sommelier szakma, nem véletlen tehát, hogy sokan érdeklődnek a különféle tanfolyamok iránt.

A sommelier tanfolyam egy olyan célzott, szakmai, – az elméleti oktatás mellett – gyakorlat orientált képzés, mely minden váratlan helyzetre felkészít, amellyel a szakma gyakorlása során szembesülhetsz. Az elsajátított ismereteknek hála magabiztosan, gond nélkül fogod tudni kezelni a leglehetetlenebbnek tűnő szituációt is.

Az alábbi cikkben részletezzük, hogy pontosan ki is az a sommelier, összefoglaljuk, hogy mi az az öt legfontosabb dolog, amivel minden munkájára igényes sommeliernak tisztában kell lennie, valamint górcsó alá vesszük a képzett sommelierk öt legfőbb ismérvét.

 

Ki az a sommelier?

 

A sommelier definóciója sokaknak egyértelműnek tűnhet, azonban ez a szakma sokkal összetettebb annál, mint, ahogy a legtöbb „laikus” elképzeli.

A sommelier általában az a személy, aki az adott vendéglátó helyen, pincészetben, szállodában a borokért, illetve a felszolgált étel-bor párosításokért felel. A sommelier vagy más néven borszakértő, nem átlagos felszolgáló, hanem egy magasan képzett, tapasztalt, a borok világában jártas szakember, aki rendelkezik a sommelier szakma gyakorlásához szükséges képesítéssel.

Bár a felszolgáló szakma is nagy odafigyelést kíván, a borszakértők szakmája még összetettebb tudást igényel. Épp ezért nem meglepő, hogy a legelőkelőbb – sok esetben Michelin csillagos – éttermekben dolgozó sommelierk gyakran a séfek hírnevével vetekedő ismertségre és elismerésre tehetnek szert.

A sommelier minden esetben a vendég rendelkezésére áll; és mivel közvetlen kapcsolatban van a vendéggel, fel kell ismernie az adott vendég igényeit és azok figyelembevételévl kell bort ajánlania egy-egy fogáshoz. A fentiekből is látszik, hogy borszakértőnek lenni egyáltalán nem könnyű feladat, de a sommelier tanfolyam elvégzése nagy segítséget jelenthet a karriered elindításához.

 

5 dolog, amit minden sommeliernak tudnia kell

 

 

Vannak olyan dolgok, melyek bár alapvetőnek tűnhetnek, korántsem azok. Az alábbiakban sorra vesszük azt az öt dolgot, amit egy sommeliernak mindenképpen tudnia kell ahhoz, hogy feladatát gond nélkül elláthassa.

1. Középpontban a bor: alapos borismeret

A borszakértőnek nem elég egy vagy két bor főbb ismertetőjegyeivel tisztában lennie, a világ összes kisebb-nagyobb bortermelő régióját behatóan kell ismernie, ami komoly kutatómunkát és hosszan tartó tanulást igényel. Nem elég a borvidékek nevét, földrajzi elhelyezkedését tudni, ismerni kell az adott régióra jellemző szőlőfajtákat is, akár még álmodból felkelve is.

2. A kóstoltatás művészete

Természetesen a puszta tények ismerete nem elegendő: a tanultakat a gyakorlatba is át kell ültetni vagyis a megszerzett tudást össze kall kapcsolnod azzal, ami a palackban van. A kóstoltatáshoz azonban nem elég ismerni a bort.

Sokan nem is gondolnák, de a szakácsokhoz hasonlóan a borszakértőknek is kiváló ízérzékeléssel kell rendelkezniük, hiszen a borok ételekhez párosításának ez az egyik legalapvetőbb feltétele. A sommelier szakmára is igaz a mondás, hogy a „gyakorlat teszi a mestert”. Sok sommelier felszolgálóként kezdi és hosszú évek során kapaszkodnak egyre feljebb a ranglétrán. A bor ízének, korának és a szőlő fajtájának meghatározása nagy gyakorlatot kíván.

3. Képzettség

Ha karrierváltáson gondolkozol vagy egyszerűen csak szeretnéd megtanulni egy új szakma csínját-bínját, a sommelier tanfolyam tökéletes választás lehet számodra. Természetesen számtalan hazai és külföldi tanfolyam közül választhatsz, és, ami a legjobb, hogy nem igényel semmilyen előképzettséget.

Persze a vendéglátós munkatapasztalat előnyt jelent, nem csak a tanfolyam, de a későbbi munkavégzés során is. Az alapok megismerése után igény szerint továbbképezheted magad akár külföldön is, ahol internetes online vagy hagyományos tanfolyamok sokasága vár. Az a legfontosabb, hogy mindig a képzettségednek megfelelő szintet válaszd.

4. Kommunikáció & vendégszeretet

Az elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése után a sommeliernek át kell adnia ezt a tudást a nagyközönségnek. Itt jön képbe a vendégorientáltság és a kiváló kommunikációs képesség. A jó sommelier mindig mosolygós, lelkes, udvarias, érdeklődő, de sosem tolakodó. Az egyensúlyt megtalálni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Ettől szép a sommelier szakma.

5. Állóképesség, teherbírás

Külső szemlélőként úgy tűnhet, hogy a sommelier szakma a finom borok kóstolgatásáról, az eleganciáról és a csillogásról szól. Bár ez is hozzátartozik a szakmához, ez csupán a felszín (nagyjából a teendők öt-tíz százaléka). Bizony, a borszakértő ideje nagy részében éttermek, szállodák, pincészetek raktárhelyiségében dolgozik, pakolja a rekeszeket, rendszerezi a borokat, leltárt, költségvetést készít és poharakat tisztogat.

Magát a kóstoltatást hosszú órákig tartó előkészület és háttérmunka előzi meg. A borlap naprakészen tartása, az állandó továbbképzés, a vendégközpontú szemlélet kialakítása, és természetesen a profit generálása mind mind a borszakértő feladata.

 

A képzett sommelier 5 ismérve

 

 

1. Ismeri a saját borlapját

Ha a sommelier minden kérdés megválaszolása előtt a borlapot bújja, az azt jelezheti, hogy bizonytalan. A jó sommelier nem csupán a borokat ismeri, hanem a saját borlapját is. Tudja, mi van készleten, melyik bor mennyibe kerül, és habozás nélkül válaszol a készletre és az árakra vonatkozó kérdésekre.

2. Emlékszik a törzsvendégek italára

A bártenderekhez hasonlóan a borszakértőtől is elvárható, hogy emlékezzenek a törzsvendégek italára, kedvenc borára. A jó sommelier viszont arra is gondol, hogy mi tetszene még a vendégnek, mi az a bor, amit esetleg még megkóstolna, figyelembe véve a borokat, amely korábban elnyerték a tetszését.

3. Változatosan elemzi a bort

A borok elemzésekor óhatatlanul előkerülnek gyakran ismételt kifejezések, mint például „testes bor, mineralitás, extrakt, tökéletesen integrált tanninok, lágy textúra”, de gyanakvásra adhat okot, ha a sommelier folyton ugyanazokat a szavakat emlegeti mindegyik bor esetében. A jó sommelier változatosan jellemzi a bort, és nem csak a bor ízéről beszél.

4. Tisztában van a bor eredetével

A jó borszakértő mindent tud az általa kínált bor eredetéről, a származási régióról és a készítőkről. Tudását átadja az érdeklődő vendégeknek, de nem tolakodó módon. Annak ellenére, hogy nem minden alkalommal kell részletekbe menően ismertetni a bor eredetét, jó ha a sommelier átfogó ismeretekkel rendelkezik, hiszen bármikor felmerülhet egy kérdés, amire válaszolnia kell.

5. Tiszteletben tartja a vendég kéréseit

Szinte azonnal látszik, ha egy borszakétő a saját kedvencét, vagy az adott étterem, szálloda által eladni kívánt bort próbálja „ráerőltetni” a vendégekre. A jó sommelier odafigyel a vendégek kéréseire, visszajelzéseie, és ezek ismeretében ajánl bort.


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok