1. Munkaszervezés a vendéglátás területein
- Az üzletek teljes körű vezetése és mindennapi működésének biztosítása
- Személyzet kiválasztása, irányítása, ellenőrzése és továbbképzése
- Munkavédelmi oktatás biztosítása
- Munkavédelmi jogszabályok betartása és betartatása
- Balesetek nyilvántartása, kivizsgálása
- Éves munkavédelmi terv készítése
- Munkavédelmi szemlék rendszeres elvégzése
- Biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása
- Az étteremi dolgozók beosztásának elkészítése
- Az étteremi csapatépítés koordinálása
- Új csapattagokat tréningezése
2. Szervezés és gazdálkodás
- Havi és éves üzleti terv elkészítése
- Felel az étterem költségeinek átfogó tervezéséért és előrejelzéséért
- Barátságos munka- és éttermi környezet kialakítása
- Napi értékesítésben való részvétel
- Kapcsolattartás az üzleti partnerekkel és szakmai körökkel
- Bérköltségek tervezése és előrejelzése
- Rendszeres összegző riportok elkészítése
- Pénzügyi elszámolások, kiadások, bevételek naprakész nyilvántartása
- Beszerzések kezelése, kapcsolattartás a beszállítókkal
- Forgalmi adatok kezelése
- A rendezvények ütemtervének gazdasági és pénzügyi kezelése
- Előzetes számítások a várható forgalmi adatok tükrében
- Nyilvántartások vezetése
- Statisztikák készítése a belső számítógépes programok segítségével
3. Marketing
- Marketingről általában
- Piackutatás a vendéglátásban
- Vendéglátás keresletét befolyásoló tényezők
- Kínálatfejlesztés
- Árpolitika
- Reklám (Üzletben alkalmazott és üzleten kívül alkalmazott reklám)
- Marketingstratégia
- Termékpolitika
- Ösztönzéspolitika
4. Rendezvényszervezés:
- Rendezvények, étkezések fajtái
- Koktélparti
- Borkóstoló
- Kávészünet
- Pezsgőztetés
- Szendvicsparti
- Állófogadás
- Ültetett svédasztalos fogadás
- Kombinált ültetett svédasztalos vendéglátás
- Grillparti
- Díszétkezések
- Francia felszolgálású vendéglátás
- Quick lunch
- Buffett – Dinner
- Rendezvények árajánlatai
- Rendezvények forgatókönyve
- Rendezvények eredményességének kimutatása
5. Árképzés
- Ár fogalma, követelmények
- Árformák, ártípusok
- Árképzés a vendéglátásban
- Árképzés módszerei
- Árképzés bizonylatai
- Engedmények
- Üzleti árrés értékét meghatározó tényezők
- Bevétel alakulása
- Bevétel összetételének változása
- Anyagfelhasználás csökkenésének lehetőségei
- Árak alakulása
6. Ellenőrzés
- A vendégek átlagon felüli, szervizének betartatása
- Munkahelyek, munkaeszközök, gépek rendszeres ellenőrzése
- HACCP szabályok ismerete és szem előtt tartása
- Higiéniai ismeretek
- Készpénzforgalom kezelése, a pénzügyi, gazdálkodási és ellenőrzési feladatok teljes körű végrehajtása, a rábízott javak gondos kezelése és a vele kapcsolatos elszámolások
- Az egyes részlegek elszámoltatása
- A műszakvezetők és helyettesek ellenőrzése
7. Eladás, Kommunikáció és panaszok kezelése
- A szóbeli kommunikáció
- Szóbeli panaszok
- Írásbeli panaszok kezelése
- Panaszok kezelése
- Marketingkommunikáció
- Írásbeli kommunikáció
- Telefonálás szabályai
- A kommunikáció csatornái
8. Általánosságban a vendéglátásról
- Általános kávé ismeret
- Kávépörkölési típusai
- Különleges babkávék
- Kávébab variációk
- Zöldkávé
- Általános italismeret
- Alkoholos italok eredete
- Lepárlás
- Kevertitalok, koktélok
- Ital,- koktéllap felépítése
- Általános éttermi ismeret
- Nemzetek konyhái
- Ételkészítési alapismeretek
- Üzlettípusok
- Étlap felépítése