Hajópincér
iskola

Szerelem egy luxushajó fedélzetén - INTERJÚ

Mi a közös Juditban, Milánban és a Hajópincér Iskolában? Hogyan találkozott 2 magyar fiatal egy óceánjáró fedélzetén?

Mindketten elvégezték a Hajópincér Tanfolyamot, és életük egy teljesen más irányt vett. Ha érdekel a sikersztorijuk, olvasd el interjúnkat!

-    Szia Judit, szia Milán, ezer éve nem láttalak benneteket! Judit, 5 éve jártál hozzánk Pécsre, elmentél egy interjúra, felvettek hajóra, azóta hajózol, Te pedig Milán, ugyanúgy, csak Győrben jártál a Hajópincérhez. Egy cégnél helyezkedtetek el, ott találkoztatok, és azóta egy párt alkottok. Meséljetek, hogy alakult az életetek, miben változott a hajózás óta?

-    Jelentősen, össze sem lehet mérni a két életszínvonalunkat, ami akkor volt, és ami most van.

-    Megérte ez a változás?

-    Megérte, abszolút!

-    Amikor felvettek benneteket, ugye először segédpincér pozícióba, mi volt pontosan a feladatotok a hajón?

-    Judit: nem a vendégeket, hanem először a saját kollegáidat szolgálod ki, és onnan kerülsz feljebb. Ez egyáltalán nem frusztráló, hiszen sokkal lazább, ha hibázol, akkor itt nincs akkora felelősség. Mert amikor már a vendégeket szolgálod ki, akkor ha valami nem tetszik nekik, ők azért reklamálnak.

hajópincér tanfolyam


-    Mikor kerültetek feljebb, egy másik pozícióba?

-    Az első szerződés végén azért már előfordult, hogy pl. szobaszervízben szolgáltuk ki az utasokat, de a második szerződésre már pincérként tértünk vissza.

-    Amikor előléptetés van, az a fizetéseteken is látszik?

-    Igen, szerencsére növekszik. Nyilván ez pozíció függő, mindenképp kétszerese lesz az eddiginek, de akár háromszorosára is növekedhet már a második szerződésben. Ehhez kell egy jó hozzáállás, jónak kell lenni, keményen kell dolgozni, kell egy saját motiváció is, így éred el az előléptetést. És jókor kell lenni, jó helyen! Mindkettőnkkel így történt tulajdonképpen.

-    Mi kell ahhoz, hogy felvegyenek?

-    Kell hozzá angol nyelvismeret és pincér alapismeret, és ebben segített a Hajópincér iskola, felkészültebben mentük, illetve motiváltatok bennünket.

Luxushajón Te is 450.000-850.000 Ft-ot is kereshetsz havonta, amivel néhány éven belül megalapozhatod az életedet. Jelentkezz Hajópincér képzésre és felkészítünk minden váratlan helyzetre! Hajópincér képzés - Jelentkezz most!

-    Amikor felszálltatok a hajóra – akkor még ugye egyedül, hiszen nem ismertétek egymást – segítettek eligazodni, mi volt az első napon?

-    Judit: Az első dolog, hogy meg kellett keresnem a felettesemet, aztán az egyenruhát kellett beszerezni, és aztán már dolgoztunk is. Természetesen segítettek, a kollégák is, minden jól meg volt szervezve, pontos időbeosztást és térképet kaptam a kezembe. Az első 1 hónapban is kb. háromszor eltévedtem, ha a kabinhoz akartam visszamenni. De gyorsan kiismered magad, azóta meg szinte minden hajó ugyanolyan.

-    Mennyi szabadidőtök van, hogy kell dolgoznotok?

-    Milán: A Juditnak nagyon sok, nekem nagyon kevés.

-    Judit: nálunk csak vacsoráztatás van, vagy ha foglalás van az étteremben. Alapvetően reggel bemegyek csak egy órácskára, és legközelebb csak este. 6-7 órára, tehát én 8 óránál nem dolgozom többet a hajón. ez azért kibírható.

-    Milán: Az én pozíciómba reggeliztetni, ebédeltetni és vacsoráztatni is kell. Ezen a hajón kb. 4000 vendég van, és mindenkit ki kell szolgálni, szóval ez kicsit több, kb. 10 órás munka. Persze vannak szünetek az étkezési idők között, olyankor legtöbbször pihenek, vagy a párommal vagyok.

-    A hajóról le lehet szállni? Magyarázzuk ezt el azoknak, akik azt mondják ez egy rabszolgamunka, be vagy zárva a hajófenékbe, nem látsz semmit a világból, stb.

-    Judit: Persze hogy le lehet szállni, nyilván mindenki eldöntheti mit csinál szabadidejében, alszik, pihen, vagy világot lát és leszáll. Emlékszem az első két szerződésemben, még ha egy óra szünetem volt, akkor is kimentem.

-    Úgy érzem ti az utazás szerelmesei vagytok?

-    Milán: így van, ez már betegség nálunk!

-    Mennyi egy szerződés hossza?

-    Általában 8 hónap egy szerződés, 6 hónap a minimum, lehet akár 9 hónap is, mert lehet kérvényezni, hogy hosszabb, de akár azt is hogy rövidebb legyen.

-    Ha lejár a szerződés mi történik?

-   Judit: Hazautazunk, 2-3 hónap szabadságra, mi inkább a hármat szeretjük. Ezt is lehet kérvényezni.

-    Milán: én például múlt héten mentem volna vissza, de írtam a társaságnak, hogy még nem megyek, kell még egy kis pihenés, és akkor visszaírtak, hogy persze, majd akkor vegyem fel velük a kapcsolatot, ha ráérek, ez egy elég rugalmas cég szerencsére.

-    Judit: mivel nem mindig egyszerre kapjuk a szerződést, ezért akkor is írunk egy emailt, hogy egyszerre szeretnénk visszamenni, és ez sem probléma.

judit


-    Ez azért nagyon jól hangzik. És amikor itthon vagytok, mivel töltitek el az időt?

-    Pihenünk és utazunk

-    Hol jártatok eddig?

-    A legutóbbi utunkon voltunk például először Ázsiában, az nagyon tetszett, oda vissza szeretnénk még menni. A mi hajónk általában a Karib térségben közlekedik, eddig még nem voltunk erre.

   Annak idején mi volt a cél, amikor a Hajópincér tanfolyamra, illetve hajóra jelentkeztetek?

   Judit: Ki akartunk szakadni Magyarországról, én tulajdonképpen jó helyen voltam, recepciósként dolgoztam, de ki szerettem volna szakadni ebből, új embereket, új helyeket megismerni.

-    Milán: hazudnék, ha azt mondanám nem a pénz vezérelt, de a pénz miatt.

-    Meddig tervezitek még a hajózást?

-    Amikor hazajövünk mindig azt mondjuk, hogy jó, ez volt az utolsó, de aztán mindig visszamegyünk, mert megéri! Mindig kérdezik tőlünk, hogy hogy bírjátok ezt csinálni, ez ilyen, ezt meg lehet szeretni, csak huzamosabb ideig kell csinálni, mikor hazajövünk, nem találjuk a helyünket, úgy érezzük, hogy vissza kell menni. -  Mint a partra vetett hal.

-    Mi az, amit a hajón biztosítanak nektek? Megvan a komfort zónátok?

-    Van saját közös kabinunk, étkezést biztosítják, munkaruházatot és egészségügyi ellátást is, vannak a személyzetnek programlehetőségek, van személyzeti bár, ahol nagyon jó partik szoktak lenni, edzőterem, minden megvan igazából a kikapcsolódáshoz. Bizonyos időpontokban, pl. mikor kiköt a hajó, és nincsenek fent a vendégek, még a vendégek részeit is lehet használni. Sőt, a családtagokat is kedvezményesen kivihetjük a hajóra, ami kijön kb. 100.000 Ft-ból.

-    Mi van a nyugdíjjal, aggódtok emiatt?

-    Nem aggódunk, megleszünk valahogy. De például nálunk van 10-15-20 év után egy úgymond nyugdíj, amit ha befejezed a hajózást, egyösszegben kifizetnek.

-    Szerintetek jó pincérnek/hajópincérnek lenni?

-    Milán: mi is úgy kezdtük, hogy fogalmunk sem volt mi pl. a sideplate, stb., megtanultuk a hajópincér iskolában, ez nagy segítség volt. Bekerültünk az étterembe, ahol először nagyon furcsa, hogy minden nap ugyanazt kell csinálni, ugyanazokat a vendégeket kell kiszolgálni. a hajókon különböző turnusok vannak, pl. 7, 10, vagy 14 napos, ez azt jelenti, hogy az adott időtartamon belül, ugye minden nap ugyanazokat a vendégeket kell kiszolgálni. Egyrészt jó, mert jó kapcsolat tud kialakulni, megismered mit szeret, hogy szereti, stb., ez által több borravalót tudsz összeszedni, másrészt viszont ha nem szimpatikus akkor is el kell viselned, annyi ideig. Szóval ez egy kihívás is.

-    Judit: én a Steakhouse-ban dolgozom, ahol viszont asztalfoglalás van, tehát mindig más vendégekkel találkozom. Akinek tetszik, az itt is visszajáró vendég.

-    A borravaló a tietek?

-    Judit: igen, közös borravalót kapnak az ott dolgozók, és azt osztjuk szét.

-    Milán: nálunk ez másképp működik, a csapatomban 3 fő dolgozik, a csapatban a főpincér – aki jelen esetben én vagyok – megmondja, hogy mennyit kapjon a pincér, és mennyit a segédpincér. Eloszthatom úgy, hogy mindenki ugyanannyit kapjon, de általában a többieknek én személy szerint többet szoktam adni, mint amennyit magamnak, hiszen ők valamennyivel kevesebbet keresnek.

-    Mondtátok, hogy a többnyire Karib térségben mentek. Milyen országokat érint a hajó?

-    Beliz, Mexicó, Panama-csatorna, Jamaica, Honduras, Kajmán-szigetek…

-    Melyik hely a kedvencetek?

-    Milán: nekünk már a Karib-térség egy kicsit elcsépelt. Bár a harmadik szerződésünkben, a Carnival Legend nevű hajón voltunk, amit elneveztünk a „szerelmünknek”, mert csak olyan útvonalon közlekedett, amit imádunk. Hawaii, Bora-bora, Ausztrália, Új-zéland, Alaszka, Canada… egészen más színei vannak ott a víznek!

Ez egy hosszú út volt amúgy, egy hónapon keresztül a tengeren, a 15. napnál kikötöttünk Hawaiin, Honoluluban. Aznap reggeliztettem, és ebédeltettem és közben volt 4 óra szünetem. A reggeliztetés után, mondtam a főnökömnek, hogy nem fogok visszaérni az ebédeltetésre, mert én itt ki akarok szállni, nekem el kell mennem pearl harbor be, ő mondta, hogy ha nem érek vissza, akkor kapom a büntetést (figyelmeztetést) de akkor is kimentem. Természetesen késve érkeztünk vissza, a főnököm már ott várt, kérdezte, hogy mi történt, hol voltam? Én mondtam neki, hogy én szóltam, nem fogok visszaérni, de nekem ezt muszáj volt látnom. Szerencsére nagyon jó fej volt, ő is európai volt (valószínű ő is így tett anno), csak annyit mondott hogy ne forduljon többet elő.

Judit: én ezen az úton kaptam az előléptetést, szóval nekem is jó emlék! Akkor még a szobaszervizben dolgoztam, és közben jártam helyettesíteni a kapitánynak az éttermébe, ahol ott volt az egész menedzsment. Egyszer az élelmezésvezető megkeresett, hogy nagyon tetszik neki a munkám, és ajánlani szeretne egy feljebb lévő pozíciót, a hostess pozíciót az étteremben. Én viszont megmondtam neki kerek-perec, hogy nekem más terveim vannak, megkérdezte mi az, mondtam, hogy a Steakhouse-ban szeretnék dolgozni, ő pedig másnapra összehozott egy interjút a managerrel, és fel is vett. Visszautasítottam egy előléptetést, de cserébe kaptam egy másikat, amit viszont én akartam!

Milán: az én előléptetésem egy szerencsés véletlen volt, mert beteg lett a főpincér, aki helyett nem kaptunk másikat, és ketten kellett megoldanunk mindent. Annyira jól csináltam, hogy ezután felajánlották a főpincér pozíciót. Pedig még csak próbaidőn voltam!

luxushajó


-    Mi az, amit kipróbáltatok az utazásaitok során, amit előtte soha?

-    Fú, nagyon sok mindent mindent, Alaszkában a szánhúzó kutyákat, helikopterezni a gleccseren, gleccservizet ittunk, Ausztráliában koalákat ölelgettünk, Bahamákon parasailing-eztünk, Ausztráliában 14000 lábról ugrás repülőből, fel sem lehet sorolni a rengeteg élményt!

-    Amikor hazajöttök szabadságra azt mondjátok, akkor is utaztok? De hova?

-    Ez a legszebb az egészben, BÁRHOVA! Rábökünk a térképen valahova, és oda megyünk, ahova szeretnénk! Nincsenek korlátok! Már nincs lehetetlen!

-    Szóval, Ti ezalatt az 5 év alatt mindent megvalósítottatok, amiről korábban csak álmodoztatok, 3szor, 4szer annyit kerestek, mint itthon – így van, itthon erre nem lett volna lehetőségünk! – Én ezt kívánom nektek a továbbiakban is, hogy ilyen függetlenül, szabadon éljetek és minden álmotok így váljon valóra, mint amikor jelentkeztetek hajópincér tanfolyamra és elmentetek hajóra dolgozni.

Ez egy fantasztikus sikertörténet számunkra is, hiszen a Hajópincér iskola által ismerkedhettetek meg egymással!

Köszönöm, hogy eljöttetek és megosztották velünk az élményeiteket!


Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.

Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.

Megnézem a tanfolyamokat

Kosár

Nincs termék a kosárban

Még vásárolok


https://www.high-endrolex.com/46