Hajópincér
iskola
Mojito koktél: két igazán üdítő mojito recept a koktélok kedvelőinek
A mojito koktél az egyik kedvenced, de úgy érzed, kicsit elvesztél a számtalan mojito recept között? Most megtudhatod, hogyan készül a klasszikus mojito, és egy fantasztikus gyümölcsös mojito recept is vár rád.
A mojito nem véletlenül világszerte ismert koktél, szinte bármilyen országban találkozhatunk vele. Sikerének titka az egyszerű, de nagyszerű recept: könnyű elkészíteni, és mégis utánozhatatlan, üdítő az íze, ami a nyári kánikulában garantáltan felfrissít.
A mojito kiváló kísérője kellemesen meleg nyári estéknek. Nem frissítően hűs, de az édes, savanyú és mentolos ízek kombinációja kissé eltompítja a belekevert rum erejét. Így egy igazán könnyed, frissítő italt a végeredmény. Medence vagy strand mellé különösen ajánlott!
Honnan ered a mojito koktél?
A koktél eredete Kubából származik, mégpedig Havannából. A recept pontos eredete azonban nem tisztázott: egyes források szerint dél-amerikai indiánoktól származik, akik eredetileg trópusi betegségek kezelésére alkalmazták a koktélt. Lime-tartalma miatt például a skorbut megelőzésében is szerepet kapott.
Más információk szerint - de nevezhetjük akár legendáknak is - Sir Francis Drake találta ki a receptet, amit eredetileg “El Draque”-nek nevezett el. Egy biztos: a koktél összes hozzávalója könnyen fellelhető Kubában, így nem csoda, hogy ez a szigetország egyik emblematikus, sőt: nemzeti itala.
A mojito koktél összetevői
Sokféle változata létezik a Mojito koktélnak, az alábbi hozzávalók azonban a Mojito receptek elmaradhatatlan elemei.
- Rum - fehér rumot szokás használni.
- Édesítő - nádcukor vagy az ebből készült cukorszirup javasolt.
- Lime - ha lehet, mindenképpen friss gyümölcsöt használjunk.
- Mentalevelek - szintén a friss leveleket részesítsük előnyben.
- Szódavíz - az ásványvíz is megteszi (egyes változatokban pedig tonikkal helyettesítik vagy egészítik ki).
- Jég - természetesen ez sem maradhat ki.
A klasszikus mojito koktél elkészítésének műhelytitkai
Habár van, aki a hozzávalók egy részét saját kútfőből vagy a helyi szokások alapján módosítja, az eredeti hozzávalók a fenti listában találhatók meg. A legfontosabb, hogy a friss hozzávalókat lehetőleg ne próbáld meg helyettesíteni dobozos, szárított vagy egyéb módon tartósított verziókkal, ugyanis így pont a koktél lényegét jelentő friss ízektől mondasz le.
Nézzük a klasszikus Mojito receptjét lépésről lépésre:
- 1. Zúzd össze a mentaleveleket, hogy a bennük rejlő aroma felszabadulhasson. Fontos, hogy nem péppé kell zúzni. Éppen csak annyira kell megtörni őket, hogy jobban kiengedjék az ízüket.
- 2. Keverd össze a mentát, a lime-levet, a cukrot és egy löttyintésnyi szódavizet..
- 3. Szűrd bele az elkészült keveréket egy jéggel teli pohárba.
- 4. Öntsd bele a rumot és tegyél bele annyi szódavizet, hogy megteljen a pohár.
- 5. Díszítsd fel néhány mentalevéllel és lime-szelettel ízlés szerint, majd keverj rajta egy utolsót.
A klasszikus mojito receptje
Hozzávalók:
- 45 ml kubai fehér rum
- 2 teáskanál fehér nádcukor
- 20 ml frissen facsart lime-lé
- 6 db mentalevél
- Szódavíz és jég
A koktél elkészítése a fent leírtak szerint történik.
Gyümölcsös mojito koktél - ahogyan mi szeretjük
A Mojito gyümölcsös változata különösen népszerű, nem véletlenül. Az egyébként is enyhe koktélt még ihatóbbá és frissítőbbé varázsolják az ízletes gyümölcsök. Tetszés szerint többféle gyümölccsel, többféle változatban is elkészítheted.
Hozzávalók:
- 50 ml minőségi fehér rum
- 1 csapott evőkanál nádcukor
- ¼ csésze (kb. 20 g) szeletelt gyümölcs (pl. málna, eper, passiógyümölcs, mangó)
- 8 mentalevél
- egy fél lime kifacsart leve (elhagyható)
A klasszikus Mojitóhoz hasonlóan készítjük, azzal a különbséggel, hogy mixelés előtt a gyümölcsöt is hozzáadjuk. Gyümölcsszeletek helyett vagy mellett gyümölcspürét is használhatsz. Ha a gyümölcs savanykásabb, kevesebb lime-lé is elegendő lehet.
A mojito felszolgálása:
Pohár - hosszú koktélospohárban szervírozzuk a koktélt.
Mentalevelek - ne csak a zúzott leveleket használd fel, néhányat díszítésként egészben is hagyj az italban.
Szívószál - a hagyományos műanyag helyett érdemes kipróbálni a környezetbarát, papír vagy fém szívószálat.
Jég - ne darabold fel túlságosan, inkább kevés, de nagyobb darabot használj.
Végezd el mixer tanfolyamunkat és keverj tökéletes koktélokat!
Imádod a koktélokat? Tanuld meg nálunk, hogyan lehet őket igazán jól elkészíteni. Válassz mixer tanfolyamaink közül, és jelentkezz még ma! A Hajópincér Iskolában mindent megtanulhatsz, ami a jó koktélok elkészítéséhez szükséges. Ha a saját vagy a barátaid kedvéért kóstolnál bele a bartender szakma fortélyaiba, garantáltan nem fogsz csalódni. Ha pedig dolgoznál is bartenderként, a munkakeresésben is segítünk.
Te is szeretnél hajón dolgozni, de nem tudod hol is kezdj neki, akkor segítünk Neked.
Jelentkezz tanfolyamunkra és 4 hónap múlva már Neked is lehet egy nagyon szuper életed.